Post Reply 
 
Thread Rating:
  • 1 Votes - 5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kopanje 2017
05-13-2017, 09:32 AM (This post was last modified: 06-25-2017 11:34 AM by MagicMiner.)
Post: #1
Kopanje 2017
Sa porastom cene BTC, ludovanjem LTC zbog segwit-a meni je postalo kopanje ponovo zanimljivo. Svrbeli su me prstići i odmah sam uzeo 290 i par 7950 da vidim o čemu se tu radi. Oprema za rig je ostala od ranije (riser kablovi, alu rig, jako napajanje, razni adapteri) i neko iskustvo od ranije je tu.

Za sada se kopa na win8 i nicehash minerom, rudari se Equihash/CryptoNight algoritam, ZecMiner64 za ZCash koji se odmah konvertuje u bitcoine. Današnje kartice sa odgovarajućim driverima su dosta stabilne, i samo rudarenje je prilično jednostavno pokrenuti. Miner ima procenu za različite algoritme kopanja koje podržava, u realnom vremenu povlači info o cenama na tržištu i prebacuje kopanje na najisplatljiviji trenutni algoritam.

Ako želite sopstveni novčanik za BTC sam klijent će povući oko 100GB informacija o blokovima tako da isplanirate mesto i medijum ssd/hdd za wallet. Sa zarađenim novčićima možete trgovati na nekoj od berzi i okušati sreću, ili prodati na domaćoj menjačnici direktno za dinare.

Neka okvirna računica je da se na 1€ uloženog hardvera u grafičke kartice zarađuje mesečno 0.50€ u novčićima, uz portošnju struje 10-15% od zarade. To zavisi naravno od više parametara i svakodnevnog informisanja o profitabilnosti određenog načina rudarenja.

https://greenhost.me/bitcoin-nicehash-mi...za-zaradu/

Primer za potrošnju struje: 1 kartica 7950 troši oko 170W, za 24h oko 4kWh, za 30 dana 122kWh, oko 650din u zelenoj tarifi

Miloš
greenhost.me/shop

1080 Sols/s @ nanopool
4x 7950 Asus 270 Sol/s
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
06-17-2017, 01:26 PM (This post was last modified: 06-18-2017 09:54 AM by MagicMiner.)
Post: #2
RE: Kopanje 2017
Utisak o kopanju mesec dana kasnije, cene su nastavile da luduju BTC/ETH/LTC... i time je i uprezanje grafičkog hardvera zanimljivije. Polovne kartice je praktično nemoguće pronaći na oglasima, jaka napajanja su postala retkost kod trgovaca, strujomeri se vrte kao da će poleteti (analogni) a digitalni tiltuju kao od elektrošokera.

Opet napomena da se obraćam početnicima i vlasnicima manjeg broja kartica i računara, NiceHash miner je izbacio novu verziju 1.7.5.13 u kojoj se ističe sve veća mogućnost istovremenog kopanja više različitih novčića. Kada se osveži miner i prebace podešavanja sa starog (otpakujte novu verziju minera i prebacite samo 'config' folder sa starog) dobijate nove algoritme za benchmark i korišćenje.

Pojedinačni mineri se zasnivaju na ClaymoreAMD poznatom softveru, sa varijantama da se kopaju Decred, Pascal, Sia ili Lbry bez uticaja na Ethereum proizvodnju. Kada sam ranije probao dual mining sistem je bio nestabilan i kartice su išle na nešto višu temperaturu, ali je sada sve bolje i lakše. Nakon tri dana kopanja Ether/Decred cifre govore da se dobilo oko 12% više zarade u odnosu na čist Eth mining.

Naravno kao i za prethodne algoritme NiceHash miner proverava profitabilnost i prebacuje se na drugi ako će vam doneti više novca (BTC). To možete videti nakon benchmarka i u podešavanjima minera za svaki algoritam posebno. Da bi ta automatika ispravno radila preporuka je da pažljivo uradite benchmark svih algoritama koje vam miner ponudi kao moguće za svaku karticu pojedinačno, na fabričkim klokovima i naponima, sa ugašenim ostalim programima i bez korišćenja računara za to vreme. Samo tako dobijate realne vrednosti proizvodnje da bi zaradili najviše u jedinici vremena. Zapišite vrednosti koje dobijate (Sol, Hash, mBTC...) pa ponovite ceo proces sa overklokovanim vrednostima (realno većina kartica može da se overklokuje bez uticaja na stabilnost) i uporedite sa default vrednostima.

Sa nestašicom jakih napajanja napravio sam relejnu sklopku za rednu aktivaciju više sekundarnih napajanja sa primarnim napajanjem. Iskoristio 4-kanalni modul sa relejima na 5V za Arduino projekte, izvukao sa molex-a prvog napajanja 5V i masu za aktiviranje i napajanje releja, a izlaz pojedinačnih releja aktivira (spaja sa masom) Power good kontakte na sekundarnim napajanjima (čuvena zelena žica na ATX konektoru). Ja sam zadovoljan sa dobrim napajanjima od 750-800W koji se ovako mogu uparivati za potrebe više jačih kartica na jednoj ploči. Za svaki slučaj sam na sekundarna napajanja povezao po jedan stari hdd da glume opterećenje na 5V grani i stabilišu napajanje koje srče samo 12V za grafike. Naravno ne zaboravite uzemljenje celog sklopa, međusobno povezivanje šasija i masa svih komponenata.

Drajveri za kopanje su posebna tema, neki softveri će vas upozoriti ako imate pogrešan drajver za grafiku. Za kartice starijih serija preporučuje se verzija 15.12, za novije 16.11+ Verzije drajvera koje se preporučuju su optimizovane za mining, odnosno većina minera je razvijana za taj driver i verziju OpenCL-a. Postoji program za čišćenje svih drajvera od AMD da bi na čisto ubacili pravi driver (DDU ili Amdcleanuputility).
Važna napomena da nakon instalacije Windows sistema, isključite automatsko osvežavanje drajvera i obavezno preskočite stavku "Advanced Micro Devices - Audio Device - AMD High Definition Audio Device" od 9.3MB među ostalim Windows Update stavkama. Taj update napravi džumbus kod kopanja i prepoznavanja grafika tj. AfterBurner i softver za kopanje neće videti temperature, ventilator i voltaže nekih kartica.


Primeri za prosečnu proizvodnju Radeon 290x

~27-29Mhash tj. ~2mBTC/Dan ~5$ DaggerHashimoto
~340Sol tj. ~1.6mBTC/Dan ~4$ EquiHash
~1400MH/s tj. ~0.5mBTC/Dan ~1.2$ Decred
~80MH/s Lbry


Algoritmi dual ETH mining: DaggerLbry / DaggerDecred / DaggerPascal

Miloš
greenhost.me/shop

1080 Sols/s @ nanopool
4x 7950 Asus 270 Sol/s
Find all posts by this user
Quote this message in a reply
Post Reply 


Forum Jump:


User(s) browsing this thread: 1 Guest(s)